Σχέδιο αποταμίευσης - πώς να προγραμματίσετε τις αποταμιεύσεις σας
Θα θέλατε να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα; Εφαρμόζοντας ένα πλάνο αποταμίευσης, είναι πιο εύκολο να φτάσετε στο στόχο σας.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η αποταμίευση είναι δύσκολη, αλλά όταν αποκτήσετε έλεγχο στα έσοδα και τις δαπάνες σας, θα μπορείτε να αποταμιεύετε μικρά ποσά.
Αποκτήστε σαφή εικόνα των δαπανών σας
Για να εξοικονομήσετε περισσότερα πρέπει να ξοδέψετε λιγότερα. Επομένως, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποκτήσετε ξεκάθαρη εικόνα των εξόδων σας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πόσα χρήματα μπαίνουν στο λογαριασμό τους κάθε μήνα, αλλά πολλοί δεν ελέγχουν πως ξοδεύουν τα χρήματά τους. Μελετήστε την κίνηση του τραπεζικού σας λογαριασμού ενός μέσου μήνα και δείτε που πηγαίνουν τα χρήματά σας. Μόλις έχετε σαφή εικόνα των δαπανών σας, θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την προσπάθεια περιορισμού τους.
Καταρτίστε προϋπολογισμό
Είναι γνωστό ότι η αποταμίευση απαιτεί καλή γνώση των οικονομικών σας κινήσεων. Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα χρήματά σας, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό. Στον προϋπολογισμό θα χρειαστεί να έχετε εικόνα για τα:
- Έσοδα
- Διαφορετικούς τύπους δαπανών
- Ποσά για αποταμίευση
Διαχωρίστε τις δαπάνες σας σε διαφορετικές κατηγορίες ώστε να έχετε πιο σαφή εικόνα των δαπανών σας και να δείτε ποιες μπορείτε να μειώσετε. Υπολογίστε πόσα χρήματα θα θέλατε να εξοικονομήσετε ανά μήνα και διαμορφώστε ανάλογα τον προϋπολογισμό σας.
Συμβουλή: Διατηρήστε τον προϋπολογισμό διαθέσιμο στο κινητό σας τηλέφωνο, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα χρήματά σας οποιαδήποτε στιγμή.
Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε για τα οικονομικά
Καλή οικονομική διαχείριση σημαίνει να αποφεύγετε να ξοδεύετε περισσότερα από όσα κερδίζετε. Η μείωση των δαπανών μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς. Εάν έχετε σαφή εικόνα των δαπανών σας και γνωρίζετε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης για τα χρήματά σας και να αποφύγετε τον πειρασμό των εξόδων. Μια αποτελεσματική τακτική είναι η καθυστέρηση λήψης μιας απόφασης, καθώς μπορεί να αλλάξετε γνώμη.
Μια άλλη χρήσιμη τακτική είναι να εξετάσετε μια αγορά σε σχέση με το ημερομίσθιό σας. Υπολογίστε πόσες ώρες θα χρειαστεί να εργαστείτε για να πληρώσετε κάτι. Αξίζει τον κόπο; Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πληρώνετε με μετρητά για τις αγορές σας. Έτσι, θα ξοδέψετε μόνο τα χρήματα που έχετε ήδη αποφασίσει ότι μπορείτε να δαπανήσετε.
Έχετε ρεαλιστικούς στόχους αποταμίευσης
Παράλληλα με τον προϋπολογισμό, χρειάζεται να θέσετε στόχους για την αποταμίευσή σας. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί σε σχέση με τα έσοδα και τα έξοδά σας.
Είτε ο στόχος είναι να αγοράσετε κάποια κατοικία, είτε να εγκαταστήσετε μια νέα κουζίνα, είναι σοφό να θέσετε έναν αποταμιευτικό στόχο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενδεικτικά για ένα χρόνο. Μπορείτε επίσης να θέσετε έναν μακροπρόθεσμο στόχο αποταμίευσης. Καθώς θα βλέπετε το ποσό να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, αυτό θα σας ενθαρρύνει να αποταμιεύσετε περισσότερα.
Ανατοκισμός σημαίνει ότι τα χρήματά σας θα αυξάνονται όσο περισσότερο αποταμιεύετε. Αν έχετε ένα λογαριασμό υψηλού επιτοκίου ή λογαριασμό μεριδίων, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο θετικά. Υπολογίστε το πόσο που θα πάρετε σε τόκους και μέσω ανατοκισμού και αποφασίστε για έναν στόχο εξοικονόμησης που ταιριάζει στα οικονομικά σας.
Μπορείτε να εξοικονομήσετε με διάφορους τρόπους, όπως μέσω ενός λογαριασμού εξοικονόμησης, ενός λογαριασμού με υψηλό επιτόκιο, επένδυσης σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.
Συμβουλή: Συγκρίνετε το επιτόκιο που προσφέρεται από διαφορετικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Δημιουργήστε ένα πλάνο αποταμίευσης
Οι αποταμιευτικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται χωρίς συγκεκριμένο πλάνο. Αντιμετωπίστε την αποταμίευση ως μια μακροπρόθεσμη και σταθερή διαδικασία. Ορισμένους μήνες του έτους είναι πιο εύκολο να αποταμιεύσετε περισσότερα στον τραπεζικό σας λογαριασμό, συγκριτικά με άλλους. Το σχέδιο αποταμίευσης μπορεί να είναι ευέλικτο και να λαμβάνει υπόψη διακοπές και άλλες έκτακτες δαπάνες στο συνολικό ποσό που έχετε θέσει ως στόχο έως το τέλος του έτους.
5 συμβουλές που βοηθούν να ακολουθήσετε το πλάνο αποταμίευσης
- Πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας
Αντί να διαπιστώνετε τι σας έχει απομείνει στο τέλος του μήνα, δώστε προτεραιότητα στην αποταμίευση του ποσού που έχετε προγραμματίσει, μόλις λάβετε το μισθό σας. - Ενεργοποιήστε μια πάγια εντολή για αυτόματη αποταμίευση
Δημιουργήστε μια αυτόματη εντολή μεταφοράς χρημάτων στον αποταμιευτικό σας λογαριασμό κατά την ημέρα καταβολής του μισθού σας. Αυτό βοηθά στο να μην ξοδεύετε χρήματα σε πράγματα που δεν χρειάζεστε. - Αποταμιεύστε όλο ή μέρος οποιουδήποτε επιπλέον εισοδήματος
Όταν λαμβάνετε αύξηση μισθού ή ένα απροσδόκητο bonus, ίσως να είναι δελεαστικό να αυξήσετε τις δαπάνες σας. Αντί γι' αυτό, αποκτήστε τη συνήθεια να μεταφέρετε όλο ή μέρος του επιπλέον εισοδήματός σας σε έναν αποταμιευτικό τραπεζικό λογαριασμό. - Δημιουργήστε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αποταμίευσης
Καθώς θέτετε διαφορετικούς στόχους αποταμίευσης, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε τραπεζικούς λογαριασμούς για διαφορετικούς σκοπούς. Τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σας επιτρέπουν να το κάνετε αυτό με ευκολία. Μια συμβουλή είναι να ονομάσετε διαφορετικά τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, όπως «ιδανικό σπίτι», «ταξίδι στην Ταϊλάνδη» ή «νέα κουζίνα». Άλλοι λογαριασμοί που θα πρέπει να έχετε είναι ένας τρεχούμενος λογαριασμός και ένας λογαριασμός για έκτακτες δαπάνες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε νωρίς την αποταμίευση για τη σύνταξή σας. - Μείνετε πιστοί στο σχέδιο αποταμίευσης και στον προϋπολογισμό σας
Για να επιτύχετε τους αποταμιευτικούς σας στόχους, είναι σημαντικό να μείνετε πιστοί στο πλάνο σας. Μερικές φορές προκύπτουν μήνες με απροσδόκητες δαπάνες, που καθιστούν δύσκολη την αποταμίευση. Προσπαθήστε να εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα τους υπόλοιπους μήνες, έτσι ώστε να φτάσετε τον ετήσιο στόχο σας. Με ένα ρεαλιστικό αποταμιευτικό σχέδιο, προϋπολογισμό και κοινή λογική, θα μπορέσετε να γεμίσετε τον «κουμπαρά» σας.