Φοιτητές: πως να διαχειριστείτε τα χρήματά σας

Δεν είναι πάντα εύκολο να βγάλεις άκρη όταν είσαι φοιτητής/φοιτήτρια, ειδικά όταν δεν ζεις πλέον στο πατρικό σου σπίτι. Η διατήρηση ενός προϋπολογισμού θα σε προφυλάξει από το να νιώσεις υπερβολικό άγχος και θα σε προετοιμάσει για το μέλλον.

Δημιουργία φοιτητικού προϋπολογισμού

Η δημιουργία ενός φοιτητικού προϋπολογισμού είναι παρόμοια με τη δημιουργία προϋπολογισμού για ένα νοικοκυριό. Χρειάζεται να υπολογίσεις τα έσοδά σου και τις δαπάνες σου, να παρακολουθείς προσεκτικά τα μηνιαία σου έξοδα και να προσαρμόζεσαι όπως απαιτείται.

Στέγαση

Η στέγαση είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αιτία δαπανών, είτε βρίσκεσαι σε φοιτητική εστία είτε νοικιάζεις σπίτι. Εάν ενοικιάζεις σπίτι, η τιμή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το εάν το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο. Μπορεί να αξίζει να πληρώνεις λίγο περισσότερα χρήματα κάθε μήνα για ένα επιπλωμένο διαμέρισμα, καθώς αυτή η επιλογή μπορεί να είναι πιο φθηνή και λιγότερο στρεσογόνα συνολικά. Βεβαιώσου ότι έχεις προϋπολογίσει χρεώσεις όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Για να κάνεις μια σωστή εκτίμηση, ρώτα τον ιδιοκτήτη ή τον προηγούμενο ενοικιαστή για τα σχετικά κόστη. Το να μοιράζεσαι το σπίτι με άλλους φοιτητές είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να μειώσεις τις δαπάνες σου.

Κόστη γευμάτων

Προγραμμάτισε τα γεύματά σου εκ των προτέρων για να μπορέσεις να μειώσεις τις δαπάνες σου, ώστε να μην βασίζεσαι σε έτοιμα γεύματα. Μπορείς ακόμα να μαγειρέψεις μαζί με φίλους ενώ μπορείς να τρως στο εστιατόριο του πανεπιστήμιου ή του ιδρύματος που φοιτάς.

Μετακίνηση και τηλεπικοινωνίες

Το κόστος των μέσων μαζικής μεταφοράς ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, οπότε ενημερώσου για τα κόστη στην περιοχή σου. Αν ζεις κοντά στο πανεπιστήμιο, μπορείς να μετακινείσαι με τα πόδια ή να προμηθευτείς ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις σου. Για το τηλέφωνο και το internet, ψάξε για οικονομικά πακέτα που συνδυάζουν το κινητό σου τηλέφωνο και τη σύνδεση στο internet. Εάν η υποδομή του σπιτιού σου το επιτρέπει, επέλεξε ADSL αντί της οπτικής ίνας για ένα πιο οικονομικό πακέτο.

Διάφορα κόστη

Να έχεις έναν περιορισμένο προϋπολογισμό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να περάσεις ωραία. Διατήρησε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό για τις εξόδους και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Βεβαιώσου ότι έχεις κατά νου μια αύξηση των δαπανών στην αρχή κάθε έτους αναφορικά για παράδειγμα για τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι για τις σπουδές σου.

Όπως και να έχει, είναι σύνηθες να αντιμετωπίζει κανείς οικονομικές δυσκολίες ως φοιτητής, οπότε μη νιώθεις ντροπή και μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια αν την χρειάζεσαι.


3 «χρυσοί» κανόνες για να ενισχύσεις τον προϋπολογισμό σου

 

  1. Σχεδίασε εκ των προτέρων

    Κατά τον καθορισμό του προϋπολογισμού σου, συμπερίλαβε όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες. Όσο περισσότερο γνωρίζεις πού βρίσκεσαι και πού πηγαίνεις, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνεις στον σωστό δρόμο. Εάν ανησυχείς, μην περιμένεις, μίλησε με τους οργανισμούς στους οποίους χρωστάς χρήματα. Εξήγησε την κατάστασή σου και ζήτησε μια φιλική λύση με ένα πρόγραμμα πληρωμών. Η απόκρυψη των οικονομικών σου προβλημάτων σημαίνει ότι ρισκάρεις να πληρώσεις περισσότερα σε τόκους και χρεώσεις.

  2. Να είσαι προσεκτικός/ή

    Έχοντας έναν περιορισμένο προϋπολογισμό χρειάζεται να έχεις μεγαλύτερη πειθαρχία καθώς το περιθώριο σφάλματος είναι πολύ μικρότερο. Θυμήσου να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου τακτικά. Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν εφαρμογές για να παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο τις δαπάνες σου. Σύγκρινε την πραγματική σου οικονομική κατάσταση με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις προσαρμογές όπου απαιτείται. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις τον τρόπο ζωής σου και να ζητήσεις βοήθεια αν χρειαστεί. Η τράπεζα μπορεί να σε βοηθήσει μέσω φοιτητικών δανείων ή λύσεων εξοικονόμησης αλλά δώσε προσοχή στο επιτόκιο. Αναζήτησε συμβουλές πριν υπογράψεις οτιδήποτε.

  3. Ξόδεψε συνετά

    Μάθε πώς να ξοδεύεις με σύνεση: αγόρασε προϊόντα εποχής για μαγείρεμα, αναζήτησε προϊόντα σε προσφορά, εκμεταλλεύσου τα happy-hours, αγόρασε μεγαλύτερες ποσότητες και μαγείρεψε για περισσότερες ημέρες. Δοκίμασε τις online επιλογές για να αγοράσεις έπιπλα ή οικιακές συσκευές όταν μετακομίζεις. Στις μεγάλες φοιτητικές πόλεις, συχνά παρουσιάζονται προσφορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και με αυτό τον τρόπο μπορείς να εξοικονομήσεις σημαντικά ποσά. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλές συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων, οπότε ρίξε μια ματιά για περισσότερες πληροφορίες.

Η διατήρηση ενός προϋπολογισμού όταν είσαι φοιτητής δεν είναι εύκολη, αλλά θα σε προετοιμάσει για το μέλλον και θα σημαίνει ότι εισέρχεσαι στην εργασιακή ζωή με καλές οικονομικές δεξιότητες και συνήθειες.